, Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών & σεμινάρια - Stavroula Giannouli

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς υπηρεσίες ομορφιάς…

Πριν από λίγες ημέρες, ένα βίντεο που ανέβασα στους λογαριασμούς μου στα social media έγινε viral συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές και σχόλια παντός είδους. Σε αυτό μιλούσα για την υποτιμητική κατάληξη -ου, στο τέλος λέξεων που αφορούν την επαγγελματική ιδιότητα ανθρώπων της ομορφιάς.
Μειωτικές λέξεις όπως Φρυδού-Νυχού-Τατουατζού και όλες αυτές που καταλήγουν σε -ου σίγουρα τις έχετε ακούσει έστω μια φορά στη ζωή σας. Για μένα είναι κόκκινο πανί. Εκφράζουν ένα αδικαιολόγητο κόμπλεξ της κοινωνίας μπροστά στους ανθρώπους που φροντίζουν να κάνουν ομορφότερους τους συνανθρώπους τους και αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, με τρόπο που ενοχλεί.
Γιατί ένας επαγγελματίας δεν είναι μόνο αυτό που προσφέρει μέσα σε μια ώρα. Είναι αυτό που έχει καταφέρει να χτίσει μέρα με τη μέρα και το προσφέρει μαζί με την υπηρεσία του. Είναι οι γνώσεις, ο χώρος του, η στάση του απέναντι στον πελάτη, τα υλικά του, η ενίσχυση που προσφέρει, το ανθρώπινο άγγιγμά του, το χαμόγελό του, η υπομονή του, οι συμβουλές του, η εμφάνισή του που πάντα πρέπει να είναι προσεγμένη, η ενέργειά του. Είναι η κούρασή του, που πάντα πρέπει να είναι καμουφλαρισμένη γιατί αν ο πελάτης την εισπράξει μπορεί να δυσαρεστηθεί.
Τα σχόλια που δέχτηκε το βίντεό μου δεν θα μπω σε διαδικασία να τα αναλύσω και πολύ. Κάποια από αυτά, όταν τα φέρνω στο μυαλό μου ακόμα με ανησυχούν γιατί με κάνουν να αναρωτιέμαι σε ποια κοινωνία τελικά ζούμε. Η πρόθεσή μου να μιλήσω για τους επαγγελματίες ομορφιάς και την υποτίμηση που πολλές φορές υφίστανται, χλευάστηκε σε σημείο χυδαίο. Κατάφερε να βγάλει στην επιφάνεια αρκετό από το δηλητήριο της κοινωνίας.
Ειπώθηκαν πολλά για τους επαγγελματίες ομορφιάς: ότι δεν είναι τόσο άξιοι για να πληρώνονται περισσότερο από άλλους επαγγελματίες που έχουν ακαδημαϊκές γνώσεις, ότι είναι κατώτερης κοινωνικής στάθμης γιατί είναι απλά «εργάτες» και αμόρφωτοι (και για αυτό άλλωστε επέλεξαν τη δουλειά που κάνουν), ότι δεν αξίζουν όσο άλλοι επαγγελματίες και δικαίως τους υποβαθμίζουν. Εννοείται ότι τα σχόλια αυτά δεν ειπώθηκαν με τον απαλό τρόπο που σας τα εκφράζω. Πολλά ήταν ακραία, χυδαία, εξέφραζαν κακία, μίσος και αδιανόητο κόμπλεξ.
Στο δεύτερο μέρος αυτού του κειμένου, θέλω να σας παροτρύνω να φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς υπηρεσίες ομορφιάς. Ξέρω ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να τον φανταστούν.
Μπορώ να σας βοηθήσω λίγο. Θα ήταν ένας κόσμος σε κατάπτωση. Οι υπηρεσίες ομορφιάς ήρθαν μαζί με τα πρώτα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η περιποίηση ήταν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα. Ηταν δείγμα ευζωίας, ευημερίας, ισορροπίας και αρμονίας.

Όσο η ανθρωπότητα προχωρούσε μέσα στο χρόνο, μαζί της προχωρούσε και η ομορφιά. Ώσπου εμφανίστηκαν πόλεμοι, κρίσεις, φτώχεια, έλλειψη. Και ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτεροι από όσο ήταν στην πραγματικότητα. Δείτε φωτογραφίες των προγόνων σας και θα συνειδητοποιήσετε αυτό που σας λέω.
Ο κόσμος χωρίς υπηρεσίες ομορφιάς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς πολιτισμική ανάπτυξη, χωρίς αισθητική, χωρίς ευημερία, σε μια μόνιμη καταθλιπτική κατάσταση. Σε μια κατάσταση κρίσης. Γιατί αυτό που είμαστε ξεκινά από μέσα και εκπέμπεται προς τα έξω αλλά και το αντίστροφο, το έξω εκφράζει τι υπάρχει πολλές φορές μέσα μας. Γι’αυτό άνθρωποι που χρειάζονται ψυχική ενίσχυση και βοήθεια, το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουν όταν μπαίνουν στο τούνελ των ψυχικών νόσων είναι να εγκαταλείψουν τον εαυτό τους.

Φανταστείτε τι προσφέρει ένας επαγγελματίας ομορφιάς σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει κάθε τρίχα από το σώμα του και του παρέχει ημιμόνιμο μακιγιάζ. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που χρειάστηκε να κάνει χημειοθεραπείες, τι κουράγιο παίρνει όταν βλέπει τον εαυτό του με ενισχυμένα χαρακτηριστικά που σβήστηκαν από την ασθένειά του. Φανταστείτε μια γυναίκα με μαλλιά που άσπρισαν γρήγορα από στενοχώρια και βγαίνει έξω από ένα κομμωτήριο χαρούμενη. Φανταστείτε μια γυναίκα που υποφέρει από πόνο στα πόδια και ανακουφίζεται μετά από περιποίηση άκρων.
Φανταστείτε τις πιο λαμπερές στιγμές της ζωής σας χωρίς να έχετε την βοήθεια ενός επαγγελματία για την εμφάνισή σας. Και πόσα ακόμα μπορεί να προσφέρει ένας επαγγελματίας ομορφιάς στη ζωή ενός συνανθρώπου του! Πράγματα ανεκτίμητα…

Έτσι λοιπόν, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, θεωρώ ότι είναι εκτός εποχής. Οι άνθρωποι που σας κάνουν πιο όμορφους, είναι άνθρωποι που σας προσφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που πληρώνονται.
Τιμήστε τους, δείξτε τους σεβασμό. Η ομορφιά μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Και το εννοώ.

Leave a comment