, Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών & σεμινάρια - Stavroula Giannouli

Άρτεμις Παπαναστασίου, ψυχίατρος: «Είμαστε πολλά περισσότερα από την εξωτερική μας εμφάνιση»

, Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών & σεμινάρια - Stavroula GiannouliΗ Άρτεμις Παπαναστασίου είναι ψυχίατρος. Μια εξαίρετη επαγγελματίας που εκτιμώ απεριόριστα και μαζί της έχω χτίσει μια δυνατή γέφυρα επικοινωνίας. Θεωρώ ότι έχει πολλά να μας μάθει για το σημαντικότερο κομμάτι του εαυτού μας, την ψυχική μας υγεία!  Απάντησε με τον δικό της, μοναδικό και αφοπλιστικό τρόπο σε κάθε μου ερώτηση. Ελπίζω τα λόγια να μιλήσουν στην καρδιά σας, όπως μιλούν στη δική μου.

Γιατί διάλεξες αυτό το επάγγελμα;

Διάλεξα αυτό το επάγγελμα γιατί με ενδιαφέρει να καταλάβω τον κόσμο μέσα από τις διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες. Στο βαθμό που μπορώ, προσπαθώ να ανακουφίσω τους ανθρώπους από τις δυσκολίες και να βοηθήσω στην ανάδειξη του καλύτερου δυναμικού που έχουν μέσα τους.

Άρτεμις, τι μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε εσωτερική υγεία;

Για μένα, 3 πράγματα:

-Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και από πού προέρχονται.

– Οι δυνατές και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

– Η αίσθηση νοήματος και προσφοράς στη ζωή μας.

Αν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, πώς μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του να την ενισχύσει;

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, εκτός από την ψυχοθεραπεία. Πηγή αυτοπεποίθησης είναι το να παραμένουμε παραγωγικοί και χρήσιμοι, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι δεν κάνουμε κάτι τόσο σπουδαίο. Βοηθάει πολύ και το να μη συγκρινόμαστε πολύ με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας σε διαφορετικές φάσεις. Θέτοντας και εκπληρώνοντας μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους, αποκτάμε την αίσθηση εξέλιξης και προσωπικής επίτευξης κι έτσι έχουμε καλύτερη αυτοεικόνα.

 Ποια σημάδια στη συμπεριφορά μας θα πρέπει να μας θορυβήσουν και δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα;

Η αδυναμία να βιώσει κανείς χαρά από το οτιδήποτε, η αίσθηση ότι το άγχος του κλέβει τη ζωή και η παρατήρηση από τον ίδιο ή από τους άλλους ότι έχει αλλάξει η προσωπικότητά του. Επίσης, το να νιώθει κανείς ότι ζει μια ζωή που δεν τον εκφράζει.

, Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών & σεμινάρια - Stavroula Giannouli

Τι μας συμβουλεύει ένας ψυχολόγος να κάνουμε για να νιώθουμε καλύτερα την εποχή του Covid-19;

Δεν χρειάζεται ούτε να εκβιάζουμε κάποιο συναίσθημα, αλλά ούτε και να πάρουμε την κατρακύλα. Θα έλεγα να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική έκθεση σε πληροφορίες σχετικές με τον Covid-19, να προσπαθούμε να ακολουθούμε μια καθημερινή ρουτίνα, να διατηρούμε την επικοινωνία με τους αγαπημένους μας και να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές περιποιήσεις/απολαύσεις. Σίγουρα δε χρειάζεται να μετατρέψουμε την καραντίνα σε project αυτοβελτίωσης. Είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Θα περάσει κι αυτό!

Τι θα έλεγες στις γυναίκες που δεν νιώθουν καλά με την εμφάνισή τους; 

Θα τους έλεγα να φροντίζουν την εμφάνισή τους στο βαθμό που τις ευχαριστεί και τους δίνει ζωτικότητα, αλλά να μην ξεχνούν ότι είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Η φροντίδα του εαυτού μας δεν αφορά μόνο το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό κομμάτι. Η ζωή δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς και οι πιο όμορφοι δεν είναι απαραίτητα πιο ευτυχισμένοι.

 Άρτεμις, εσύ πώς βοηθάς τον εαυτό σου για να νιώθεις καλύτερα; Πώς τον φροντίζεις;

Με την επαφή με τη Φύση, την Τέχνη και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Με τη δουλειά μου. Προσπαθώ να διατηρώ μια αίσθηση κανονικότητας. Για παράδειγμα, να φοράω ρούχα που μου αρέσουν ακόμα κι αν δε βγω από το σπίτι. Με τις «ένοχες» απολαύσεις μου, δηλαδή τα γλυκά και τις καλές σειρές!