, Ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών & σεμινάρια - Stavroula Giannouli

Όταν οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί για την δουλειά μας, αποδεικνύουν την μεγάλη αξία της.

Ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο της ομορφιάς, από την αγάπη μου για τον Άνθρωπο. Για να βελτιώσω την ζωή του και για να τον κάνω να νιώσει πιο όμορφα με τον εαυτό του.

Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στον χώρο της ομορφιάς στην Ελλάδα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ξεκίνησαν να εργάζονται και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους με αφοσίωση.

Έχουν μεγάλο πελατολόγιο, χαίρουν εκτίμησης και θαυμασμού, αμείβονται ικανοποιητικά και οι πελάτες τους πίνουν νερό στο όνομά τους. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη, έχει απαξίωση, υποτίμηση, μειωτικούς χαρακτηρισμούς, ρατσισμό και άπλετο κόμπλεξ.

«Η Νυχού», η «Φρυδού», «Η Τατουατζού». Αυτό το -ου στο τέλος και ο τόνος στη λήγουσα, μπορεί για μεγάλο μέρος του κοινού να μην αποτελεί άξιο σχολιασμού. Να είναι πλέον κάτι πολύ συνηθισμένο. Ομως, για όλους εμάς τους επαγγελματίες στον χώρο της ομορφιάς, αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει δυστυχώς αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία και, κάποιος επιτέλους πρέπει να μιλήσει γι’αυτό.

Τα επαγγέλματα ομορφιάς παρά το ότι προσφέρουν κοινωνικό έργο, παρά το ότι είναι ικανά να σώσουν ανθρώπους από την ψυχική κατάπτωση, παρά το ότι βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, δέχονται υποτίμηση από ένα μεγάλο μέρος του κοινού, που μιλά για αυτά με τρόπο που υποβαθμίζει την αξία τους.

Οι επαγγελματίες ομορφιάς μοιάζουν στα μάτια κάποιων σαν άτομα που πρέπει απλά να σκύβουν το κεφάλι στις απαιτήσεις των πελατών τους, άτομα που δεν έχουν μόρφωση και παιδεία (σσ. γιατί υπάρχει η -εκτός τόπου και χρόνου- περιοριστική πεποίθηση ότι μαθαίνουν «τέχνη» «όσοι δεν παίρνουν τα γράμματα»), άτομα που είναι χαμηλού διανοητικού επιπέδου και δεν «προσφέρουν δα και κάτι τόσο σημαντικό», άτομα που δεν ξέρουν να εκφράζονται γιατί είναι «αμόρφωτα», άτομα που αμείβονται πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, γιατί άλλωστε «αν δεν είσαι γιατρός, δικηγόρος, αρχιτέκτονας, δεν αξίζεις να είσαι υψηλά αμειβόμενος».

Οι επαγγελματίες ομορφιάς είναι άνθρωποι που δίνουν σώμα και ψυχή για να ικανοποιήσουν άλλα σώματα και ψυχές!

Είναι άνθρωποι που ανασκουμπώθηκαν και έμαθαν να προσφέρουν με τα χέρια, ένα σπάνιο αγαθό: την ομορφιά! Είναι άνθρωποι που έσωσαν ακόμα και από την αυτοκτονία, ανθρώπους που δεν ήθελαν άλλο να συμμετέχουν ενεργά στον κόσμο γιατί δεν τους άρεσε ο εαυτός τους, άνθρωποι που ανακουφίζουν τους άλλους ανθρώπους με την τέχνη τους και προσφέρουν χαμόγελα. Άνθρωποι που έδωσαν πολλά χρήματα για να μάθουν να είναι καλοί στη δουλειά τους μέσα από εκπαιδεύσεις. Που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και εργάστηκαν μέρα και νύχτα για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους. Που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των ανθρώπων.

Οι επαγγελματίες ομορφιάς δεν κάνουν απλά χειρωνακτική δουλειά. Η δουλειά τους είναι πρωτίστως πνευματική. Ξέρουν ότι για να χτίσουν σχέση με τον πελάτη πρέπει να τον ακούν με την καρδιά τους, να είναι βαθιά συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν, να ξέρουν άψογα το αντικείμενό τους, να είναι «ψυχολόγοι» και «εξομολογητές». Να ξέρουν πώς να μετριάζουν το άγχος των πελατών τους, να είναι coaches. Να ξεχνούν την κούρασή τους όταν έχουν μπροστά τους τον πελάτη τους, να είναι πάντα περιποιημένοι, ως εκπρόσωποι της ομορφιάς.

Αξίζουν να αμείβονται υψηλά για όλους τους λόγους που σας ανέφερα! Αξίζουν να χαίρουν εκτίμησης!

Aν θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτική κοινωνία, χρειάζεται να προσέχουμε πώς χαρακτηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που προσφέρουν παντός είδους υπηρεσίες.

Ξέρω ότι αν ξύσουμε λίγο το περίβλημα, θα δούμε ότι κάτω από τις λέξεις κρύβεται κόμπλεξ και φθόνος.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τα λάθη και ας προσπαθήσει ο καθένας από την πλευρά του, να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό.

Leave a comment